Reisverslag dag 18 – Klein Marakesh

Posted by on November 19, 2012

Al vrij vroeg wakker met het licht, maar toch een goed uitgeslapen gevoel. Buiten hoorde ik al de vogeltjes, en de zon had zn weg gevonden door het raam naar binnen. Dus maar de balkondeuren opengedaan om te genieten van de ochtendwarmte. Uiteindelijker toch er uitgekropen. Het ontbijt was een frans ontbijt in het zonnetje aan het zwembad. prima vertoeven in dit hotel moet ik zeggen. 🙂

Omdat ik ondertussen al wat paginas aan tekst en fotos verzameld had eens kijken of er een werkende wifi is te vinden. Maar de enige optie was meeliften op een internet cafe in de buurt als ik een hoekje van het hotel stond. en dan was deze nog vaag. Dus deze activiteit laten we voor dit dorp nog eventjes varen.

Het is nog een paar zonnige dagen voor marrokko, dus toch maar even wat was droppen. Het kost hier allemaal relatief weinig dus van deze deugd maken we graag gebruik. Het is een maandag ochtend, dus ook hier zijn de meeste winkels nog gesloten. Om de tijd aangenaam te doden strijken we neer op een frans terrasje, en beginnen met het marokaanse leven te bestuderen. Wat al snel opvalt is dat hier veel wordt gefiets, en dat de brommers een rustige snelheid hebben. Geen volgas knetterdende brommers. Je zou je bijna in een frans dorpje 100 jaar gelden wagen. Zeker omdat hier ook toeristen taxis zijn in de vorm van paardenkoetsjes. Een van de groepgenoten waarmee we op het terrasje zitten heeft een gebak voor bij de koffie gehaalt wat er uit ziet als een soort grote roos. Het lijkt het meeste op een soort zoet gefrituurde bladerdeeg slierten welke in het rond zijn gedrappeert.

Een beetje uitgekeken op de menigte duiken we de arabische souks in. Ongeveer 1/4 van de winkeltjes is pas open, maar het is voldoende om een lekker voor souveniers te shoppen. Zo komen we ook bij een soort juwelier welke zelf de sieraden maakt. Ze doen dit door verschillende materialen (hout/zilver/steen) in plaatjes op elkaar te stapelen en van rondom te schuren en te polijsten. Omdat er toch wat gekocht wordt, begint het spel van het afdingen. Het wederzijdse toneelspel eindigt met een uiteindelijke waard van minder dan de helft dan het startbod. Geen slechte score maar wel vermoeiend.

Nog zelf wat souveniers kopen en door naar de Berber souks. Deze lijkt veel op die in Meknes moet ik zeggen maar dan een stuk kleiner, en vooral rustiger. Dit is ook een van de grote kenmerken van dit plaatsje, je hebt er alle onderdeen maar het is minder toeristies en je kan je er meer ontspannen doorheen bewegen. Een beetje uitgesoukt gaan we naar het plein voor wat te drinken. Er is ook hier (net als in Marakesh) een slangenbezweerder welke met grote verhalen (in het arabisch) zijn diertjes toont. Hij doet blijken alsof hij ze zelf uit de jungle heeft gehaalt en met zn leven heeft moeten bekopen. Wat hier wel leuk is om te zien, is dat het voornamelijk locale bevolking trekt ipv toeristen. We ploffen uiteindelijk weer neer op een terasje voor wat koffie en straat entertainment in de vorm van de locale bevolking. Overigens werd de wc hier goed schoongehouden met een gezonde dosis amonia.

Tijdelijk scheiden hier mijn wegen met de groep want hun wilde graag een tochtje met de koets maken en ik wilde nog even wat souveniers kopen en mijn onderhandelingstechnieken uitproberen. Tevreden met mijn buit trok ik weer richting terras om het te delen. Even weer de gebruikelijke terras rituelen uitvoeren, en toen was het weer tijd om de gestreken goed op te halen.

Tijd om van groep te wisselen, deze keer met de 2 dames van de groep. Dus dat wordt weer shoppen in de souks. Ik begin er bijna zelf een vrouw van te worden. De dames proberen nog op hun maat gemaakte schoenen voor een prikkie te krijgen maar helaas. Wel vind ik nog een verse voorraad wierrook, Dit ruikt immers beter dan de nederlandse immitaties. Onderweg vind ik ook nog een tentje waar ze veel soorten koffiebonen verkopen. Dus dat was een goede reden om de thuisvoorraad aan te vullen met een marokaanse versie. We hadden van de gids al een locatie doorgekregen waar we bier konden drinken. We hadden wat ervaringen gehoord van medereisgenoten, en dat klonk wel een beetje vaag. Maar de eigen indruk was anders. Het was een soort tuin met een gallerij er om heen en een barretje waar ze wat basic alcohol verkochten. Overal zaten mannen aan tafeltjes met een lading aan lege flesjes voor hun. Niet helemaal een bruin cafe dus maar we raakten wel aan de praat met een locale marokaan. Overigens was voor ons de beste beschrijving voor deze tent hamam de biere. Voornamelijk omdat alles betegelt was. Het aan de praat raken met de Marokaan was voor de dames een uitgelezen mogenlijkheid om wat berber zinnetjes te vragen waarmee ze tijden onze reis van morgen de gids konden klieren. Zoals “Zijn hier nog mooie mannen?”,”Is hier een fotostop?”, “hebben ze hier een gids voor ons?”, etc. Dus dit kan nog een leuke rit worden. De beste man nodigt ons uit om bij hem thuis couscous te gaan eten. (hij scheen overigens wel thuis een vrouw en kinderen te hebben). Maar we slaan deze aardige geste toch maar af. De beste man had al 5 pils op, en ze staan hier niet echt bekent dat ze er goed tegen kunnen. Dus grote kant dat hij thuis met de tagine rond de oren krijgt als hij met 2 hollandse dames en een kale aankomt.

Ondertussen waren we al een paar bier verder maar hadden nog geen avond eten. Dus met een beetje een gevoel alsof je bent wezen stappen tijd voor dinner. Even wat lekker eten, en hier beweerde iemand dat hij mij gisteren had gezien in een andere stadt. Maar ja, wij kale blanken lijken ook allemaal op elkaar natuurlijk.

De dag had weer lang genoeg geduurd dus tijd om maar weer eens naar het mandje te duiken, want we vertrekken morgen al weer vroeg richting de kust.

3 Responses to Reisverslag dag 18 – Klein Marakesh

 1. Lidy

  Ziet er weer prachtig en kleurrijk uit, heb weer genoten van jouw reisverhalen, genietse!

 2. Marco

  Echt weer iets voor jou … “2 Nederlandse vrouwen en een kale” ROFL … Geweldige foto’s btw echt mooi. Veel plezier daar !!!

 3. Gabrielle

  Snap helemaal dat je niet met die man mee wilde…. Had je moeten delen in hun gezelschap. Hihi
  Zijn zeker mooie kleurrijke plaatjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *